BREXIT

30. 1. 2019

Danes je Evropska komisija pripravila predlog ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora. Celotna izjava za javnost je na voljo desno, iz nje pa kopiramo del, ki se nanaša prav na udeležence aktivnosti Erasmus+:

Varstvo pravic udeležencev programa Erasmus+
Program Erasmus+ je med najpomembnejšimi programi EU. 30. marca bo zahvaljujoč programu Erasmus+ v Združenem kraljestvu 14 000 mladih iz EU-27 (vključno s študenti, pripravniki v okviru visokošolskega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja, mladimi udeleženci izobraževanja in izobraževalnimi delavci), v EU-27 pa 7 000 takih udeležencev iz Združenega kraljestva. V primeru scenarija „brez dogovora“ ne bi mogli dokončati svoje izmenjave Erasmus+ in morda ne bi bili več upravičeni do nepovratnih sredstev. Namen današnjega predloga je zagotoviti, da lahko študenti, dijaki in učenci ter osebje v tujini, ki ob izstopu Združenega kraljestva (torej na dan 30.3.2019) sodelujejo v programu Erasmus+, v primeru takega scenarija zaključijo svoj študij/prakso/mobilnost in še naprej prejemajo ustrezno financiranje ali nepovratna sredstva.

Današnji ukrepi naj bi v primeru scenarija „brez dogovora“ zagotovili, da lahko mladi iz EU in Združenega kraljestva, ki so 30. marca 2019 udeleženci programa Erasmus+, dokončajo svoje bivanje brez prekinitve.

Informacije za udeležence VB so na voljo tudi na spletni strani njihove NA.

Ažurno vas bomo obveščali o dogajanju in o navodilih Evropske komisije.